jam!!!.. masa.. dulu x pntig, skrag?.. bapak die.. daa laju sihhh..

jam!!!.. masa.. dulu x pntig, skrag?.. bapak die.. daa laju sihhh..
arwah ayah aku meniggal 8 hari ak nk exam, dulu2 mmg pernah r mglamun s0rag2.. nty da keje nk kasi ayah & ma duit bulan2, nnty rayer nk bli baju rayer, nnty da sakit aku nk suapkan bubur... fuhhh!.. mgeluh ak.. sumer x kesampaian.... ak niy bukan anak y baik, selalu jgak wt ma marah.. tp xder r tahap derhaka si tanggang tuh.. ak nih pemalas, skarg pun still ag.. tp da 0k lar ckit ann.. da sedar diri.. beza giler nga dulu... bilik b'sepah2.. bengo0ng ak nih!.. skag da mature d0k umah sewa.. sumer da pndai.. paling best da x cm dulu, dulu ma y kejutkan.. skrg da x lagiiiiiiii........ apa aku nk ckp, syg apa y masih ader, jgn nk leka sgt.. o0wkeh!!..

Friday, January 18, 2013

Pai Epal



Bahan-bahan untuk doh manis:
250 gm mentega
250 gm gula
500 gm tepung gandum
2 biji telur
Bahan-bahan untuk inti epal:
3 biji epal segar
25 gm kismis
5 gm serbuk kulit kayu manis
Sedikit air
Cara menyediakan doh manis:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Kacau rata.
3. Masukkan tepung.
4. Kaup hingga rata sebelum diuli hingga menjadi doh yang lembut.
5. Sejukkan di dalam peti sejuk.
                             
Cara menyediakan inti epal:
1. Epal dikupas kulitnya dan kemudian dipotong nipis.
2. Masukkan epal, kismis, serbuk kulit kayu manis dan sedikit air ke dalam periuk.
3. Kacau rata dan masak di atas api kecil hingga lembut.
4. Sejukkan.

Cara menyediakan pai epal:
1. Doh yang sudah sejuk, dicanai setebal 1/2 sm.
2. Buat 2 keping pastri, satu selebar 33 sm dan satu lagi selebar 23 sm.
3. Ambil pastri 33 sm dan letakkkan di dalam acuan pai yang telah digris.
4. Tekan supaya pastri menutupi seluruh bahagian acuan, termasuk di bahagian tepinya.
5. Masukkan inti epal hingga penuh dan tutup dengan pastri 23 sm.
6. Kemaskan doh dengan menekan di sekeliling acuan, sebelum dicucuk dengan garpu.
7. Akhir sekali, sapu permukaan pastri dengan telur dan bakar pada suhu 180 darjah Selsius selama 45 minit atau hingga masak.
8. Biar sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment