250 gm mentega
250 gm gula
500 gm tepung gandum
2 biji telur
250 gm gula
500 gm tepung gandum
2 biji telur
Bahan-bahan untuk inti epal:
3 biji epal segar
25 gm kismis
5 gm serbuk kulit kayu manis
Sedikit air
25 gm kismis
5 gm serbuk kulit kayu manis
Sedikit air
Cara menyediakan doh manis:
1. Pukul mentega dan gula
hingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu.
Kacau rata.
3. Masukkan tepung.
4. Kaup hingga rata sebelum
diuli hingga menjadi doh yang lembut.
5. Sejukkan di dalam peti
sejuk.
Cara menyediakan inti epal:
1. Epal dikupas kulitnya dan
kemudian dipotong nipis.
2. Masukkan epal, kismis,
serbuk kulit kayu manis dan sedikit air ke dalam periuk.
3. Kacau rata dan masak di atas
api kecil hingga lembut.
4. Sejukkan.
Cara menyediakan pai epal:
1. Doh yang sudah sejuk,
dicanai setebal 1/2 sm.
2. Buat 2 keping pastri, satu
selebar 33 sm dan satu lagi selebar 23 sm.
3. Ambil pastri 33 sm dan
letakkkan di dalam acuan pai yang telah digris.
4. Tekan supaya pastri menutupi
seluruh bahagian acuan, termasuk di bahagian tepinya.
5. Masukkan inti epal hingga
penuh dan tutup dengan pastri 23 sm.
6. Kemaskan doh dengan menekan
di sekeliling acuan, sebelum dicucuk dengan garpu.
7. Akhir sekali, sapu permukaan
pastri dengan telur dan bakar pada suhu 180 darjah Selsius selama 45 minit atau
hingga masak.
8. Biar sejuk sebelum dipotong
dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment